Kateřina Blahutová (CZ) – Glitsteinar

Instalace č. 6

Lávka přes Bečvu pod zámkem Žerotínů

 

Glitsteinar se objevuje jako plovoucí audiovizuální instalace, která vrhá světlo na všudypřítomný problém znečištění oceánů plasty. Plast, nyní nedílná součást mořského ekosystému v podobě mikroplastů, plovoucích ostrovů z plastu nebo plastiglomerátů, slouží jako inspirace i médium v této surrealistické instalaci.

Dílo je vytvořeno recyklací PET obalů a zobrazuje se jako sochy podobné ledu, přičemž každý fragment vypráví příběh o přeměně. Materiál, vytvarovaný teplem, získává téměř organické chování, vytváří nepředvídatelné a nekontrolovatelné tvary. Zde umělec upouští od veškeré kontroly a dovoluje, aby se formy přirozeně utvářely v tanci neočekávané krásy a environmentálního komentáře.

Zvuková krajina je složena z terénních nahrávek z Jökulsárlónu a tajícího ledovce, který vytváří lagunu. Dílo zahrnuje zvuky vody z nad i pod hladinou ledových ker. Melodické proplétání praskání, tání a nárazů těchto majestátních monolitů je plynule propojeno s nahrávkami plastového materiálu použitých k tvorbě soch.

Category:
Date: